Mijn kijk op Moorslede

Wanneer ik mij buiten West-Vlaanderen begeef en mensen mij vragen waar ik woon, krijg ik meestal dezelfde reactie: 'Moorslede, nee, dat kennen we niet'. En als men dan toch meent Moorslede te kennen, haken de meesten dan toch af wanneer ik er snel aan toevoeg dat het niet Moorslede is die over luchthaven beschikt maar wel Moorsele. En toch is Moorslede in het midden van West-Vlaanderen een gemeente waar het zeer goed wonen is. Met een strategische ligging halfweg tussen Ieper en Roeselare, een landelijk karakter en heuvelachtig landschappen biedt Moorslede een omgeving voor elk wat wils. 

Een blik op de geschiedenisboeken leert mij dat de eerste vermelding van Moorslede als Morcelede terug gaat tot 1085. Moorslede heeft dus al een ganse geschiedenis achter de rug. Door de verwoesting van Moorslede in de Eerste Wereldoorlog zijn er in de gemeente weinig historische monumenten bewaard gebleven. Toch kan Moorslede de voorbije 65 jaar terug kijken op een aantal memorabele gebeurtenissen. Denk maar aan de aankomst van het wereldkampioenschap wielrennen van 1950 en de hoogdagen van de “Avond van Vlaanderen” in de jaren zeventig. Ook denk ik recenter aan het bezoek van prinses Astrid in 1993 ter herdenking van de honderdste verjaardag van het overlijden van pater Lievens. 

 Als geboren en getogen Moorsledenaar heb ik in de voorbije 26 jaar ook al tal van zaken zien komen en gaan. Zo volgde ik het kleuter en lager onderwijs in de vrije basisschool 'De Koekuit'. Dit waren echt prachtige jaren. De persoonlijke aanpak en de kleinschaligheid waren zaken die het niveau van de genoten vorming zeker ten goede kwamen. De voorbije jaren moesten een aantal scholen de deuren sluiten. De middelen werden gebundeld zodat het kleuter en lager onderwijsaanbod zich centraliseerde. Dit alles komt hopelijk het niveau van de vorming ten goede. In de nabijheid van Moorslede is er een groot aanbod aan secundaire scholen. Jongeren uit Moorslede kiezen het vaakst voor Roeselare en met Ieper en Menen in de nabijheid is er een ruim keuze voor de jongeren van Moorslede. 

Moorslede is geen centrumstad, maar toch tref je er een ruim aanbod aan op vlak van sport en cultuur. Zo was ikzelf een aantal jaren lid van de judoclub “Hajime” en het jeugdorkest van de harmonie “de verenigde vrienden” van Moorslede. Ook zijn er in Moorslede tal van jeugdbewegingen waar jongeren terecht kunnen. Zelf was ik jarenlang lid van KLJ Moorslede. De uitgebreide sporthal in Moorslede, de sportschuur in Dadizele, en het gemeentelijk zwembad bieden alvast een ruim aanbod aan sportinfrastructuur. Ook voor Moorslede is het belangrijk dat we een lokaal economisch beleid uitbouwen. Een sterke economie is de hefboom voor het welzijn en de welvaart van een gemeente. De strategische ligging tussen Kortrijk, Ieper, Roeselare en Menen geeft Moorslede een goede uitvalsbasis voor het woon-werkverkeer. Een uitgebreid aanbod van werk dichtbij versterkt de aantrekkelijkheid van een gemeente. Ik ben er van overtuigd dat gemeenten wel degelijk het verschil kunnen maken met een ondernemersvriendelijk beleid. Communicatie en informatiedoorstroming, stedenbouwkundige vergunningen, gemeentelijke fiscaliteit,… zijn domeinen waar een gemeente zich mee kan profileren. Het aantrekken van KMO's is erg belangrijk voor de werkgelegenheid binnen een gemeente. Meer en meer mensen zoeken werk dicht bij huis. In een gemeente als Moorslede zijn het voornamelijk de KMO's die zorgen voor werkgelegenheid. 

Een aangename gemeente wordt gekenmerkt als een plaats waar het veilig vertoeven is. Sinds kort werkt en woont mij zus in Antwerpen. In dergelijke grootsteden zie je als snel in welke buurt mensen zich veilig voelen en waar niet. In Moorslede ligt de criminaliteitsgraad relatief laag wanneer we vergelijken met de criminaliteitsgraad van het ganse Vlaamse gewest. Wanneer we kijken naar onze regio zien we dat er een aantal factoren spelen waardoor Moorslede binnen zijn regio eerder een hoog cijfer kent. Het is belangrijk dat er een blijvende aandacht is om het gevoel van veiligheid te verhogen. Een laag gevoel van veiligheid is nefast voor het slagen op tal van andere beleidsdomeinen. 

Over de hierboven aangehaalde punten valt echter nog veel meer te vertellen. Er is veel gebeurd maar het lokale beleid is een verhaal dat nooit af is. Het is belangrijk dat we voortdurend vooruit kijken. Een proactief beleid zorgt ervoor dat er niet moet worden ingegrepen wanneer de problemen zich stellen, maar dat de problemen op voorhand reeds worden opgevangen. Een ideale wereld bestaat niet en op papier kan je veel neerschrijven. Maar een streven naar perfectie kan nooit kwaad. 

Graag tot binnenkort! 

Met gedreven jongerengroet 

Andries Sioen