Het geld beheren als een goede huisvader is en blijft de boodschap

Enkele weken terug kregen we te horen dat de financiële toestand van de Belgische gemeenten tijdens de bestuursperiode 2007-2012 duidelijk werd getekend door de economische en budgettaire crisis. De ontvangsten zijn toegenomen, maar wegen niet op tegen de stijging van de uitgaven. Dat bleek uit een studie van Belfius over de gemeentefinanciën.

Volgens het onderzoek vertonen de gemeenten voor de begroting van 2012 een tekort van 374 miljoen euro. Het zorgwekkende is vooral dat het tekort voornamelijk de laatste twee jaar dergelijke proporties aanneemt. (In 2010 bedroeg het tekort 'slechts' 98 miljoen euro.)

Het zijn niet, zoals velen onder ons denken, de Waalse gemeenten maar wel de Vlaamse gemeentebegrotingen die in het rood gaan. Het gezamenlijke begrotingstekort van de Vlaamse gemeenten steeg in 2012 naar 355 miljoen euro, wat dus bijna 95 procent is van het tekort van alle gemeenten in België. Zeven op de tien Vlaamse gemeenten vertonen een tekort. De begrotingsperikelen zijn vooral het gevolg van de oplopende kosten. Terwijl de inkomsten gemiddeld 3,2 procent per jaar toenemen stijgen de kosten met gemiddeld 3,8 procent per jaar. Vooral de toelagen aan de OCMW’s en politiezones slokken een steeds groter deel van het gemeentebudget op. De personeelskosten, die zowat veertig procent van de gewone uitgaven van de gemeente uitmaken, stegen de voorbije zes jaar gemiddeld met 3,8 procent per jaar.

Dat we in een zeer wisselvallig economisch klimaat zitten, is zeker. Een aantal weken terug leende België nog aan een negatieve interestvoet en werden we internationaal geprezen voor ons besparingsbeleid. Maar niet veel later kwamen de berichten van een krimping van de Belgische economie en een flinke daling van het consumenten vertrouwen. 

Net zoals men in ieder huishouden het geld als een goede huisvader moet beheren, moet ook de gemeente Moorslede dit doen. Daarom blijft het belangrijk om te blijven werken aan de schuldafbouw en moet iedere toekomstige investering met de nodige voorzorg en lange termijn visie genomen worden. 

Hopelijk kan ik de komende 6 jaar hieraan helpen meewerken.

Met gedrevenen jongerengroet

Andries Sioen