Drugsgebruikers thuis op "zwarte plekken"
Drugsgebruikers en dealers veroorzaken al geruime tijd overlast in Dadizele en Moorslede. Door identiteitscontroles probeert de politie het probleem in te dijken. "Niet eenvoudig, want de daders gaan er altijd snel vandoor', zegt burgemeester Ward Vergote.
Oppositieraadslid Andries Sioen (Groep A) drukte donderdagavond zijn bezorgdheid uit tijdens de gemeenteraad in Moorslede. Hij verwees naar de receptie voor nieuwe inwoners op 18 oktober. Burgemeester Ward Vergote (Visie) haalde toen aan dat hij ook verantwoordelijk is voor het drugsbeleid in de gemeente. Hij zei dat er op dat vlak nog enkele "zwarte plekken" waren.
Sioen, die daar aanwezig was, fronste de wenkbrauwen. Hij vroeg op de gemeenteraad over welke plaatsen het ging en hoe het gemeentebestuur het probleem zou aanpakken.
Veel kon de burgemeester niet kwijt over de problematiek. "Het klopt dat er op een drietal plaatsen in onze gemeente een groot probleem is", antwoordde Vergote. "Maar dat is materie voor de gerechtelijke politie waarover ik niets kan zeggen."
Peuter vindt drugsspuit
De zwartste punten zijn 't Torreke, Mariƫnstede en het Guido Gezelleplein in Dadizele. Een driejarig kind werd enkele maanden geleden nog naar het ziekenhuis overgebracht toen het een drugsspuit in zijn mond stak in 't Torreke. Na controle bleek er gelukkig niets aan de hand.
Ook het Guido Gezelleplein is een kritiek punt. Vorig jaar nam de gemeente er de speeltuigen weg. Sindsdien kwam er geen nieuwe invulling op het einde van de Guido Gezellelaan.
"De ruimte is nu onaantrekkelijk. Intussen is het een trekpleister geworden voor hangjongeren en drugsgebruikers",aldus oppositieraadslid Rita Leenknegt (Groep A), die vindt dat het lang duurt voor er iets met het plein wordt gedaan.
De politie vond onlangs ook een cannabisplantage in een huis in Dadizele. De omgeving van het vroegere Dadipark, dat na het faillissement even een paradijs voor drugsgebruikers werd, is inmiddels niet meer het kritieke punt in Dadizele. Tijdens weekendnachten merken buurtbewoners toch nog activiteit in de gebouwen op. Ook in Moorslede gebeuren dingen die het daglicht niet mogen zien.
"Niet meer drugs dan elders"
Commissaris Georges Aeck van politiezone Arro Ieper zegt dat de politie "met een aantal zaken" bezig is, maar kon niet in detail treden. "Maar het is niet zo dat Moorslede daarom de grootste drugsgemeente uit de streek is", voegt de commissaris eraan toe. "Er worden bij mijn weten niet meer drugs gebruikt of gedeald dan op andere plaatsen. Als een aantal mensen verhuist, zien we ook dat het probleem zich verlegt."
De politie is in ieder geval bezig met de "zwarte plekken" sinds enkele maanden nauwgezet in de gaten te houden.
"Dat gebeurt door geregeld identiteitscontroles te doen op die plaatsen", zegt de burgemeester. "Maar het is een moeilijke materie. Eenmaal je een controle hebt gedaan, zijn de daders vliegensvlug weg naar andere plaatsen."
De gemeente blijft naast de controles investeren in sensibiliseringscampagnes in scholen. Zo loopt er een project in het zesde leerjaar dat leerlingen waarschuwt voor de valkuilen van drugs. Wellicht komen er volgend jaar extra camera's en betere verlichting bij de "zwarte plekken", maar dat budget moet nog worden goedgekeurd.
Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, - Za. 21 Nov. 2015, Pagina 1 - BERT FEYS